Tietotyö tarvitsee työn luonteeseen sopivan ympäristön

Viime päivinä on jälleen herännyt keskustelu avokonttoreista ja lähinnä niiden haitoista Sipilän päätettyä kokeilla hallitustyöskentelyä avokonttorissa kesäkuun ajan. Ensinnäkin on hienoa, että muutosta käsitellään nimenomaan kokeiluna. Toivottavasti tämä on merkki tulevasta. Moni asia ratkeaa helpommin ja vähemmällä vaivalla, kun sitä kokeillaan käytännössä jatkuvan neukkareissa tapahtuvan jossittelun sijasta.

Kuitenkin kun lukee näitä uutisotsikoita ja -artikkeleita, niin tuntuu väistämättä siltä, että ajassa olisi menty 20 vuotta taaksepäin. Väittely avokonttoreista perinteisiin toimistohuoneisiin verrattuna vie huomion tietotyön kannalta aivan väärään suuntaan. Tietynmallisen toimitilan plussien ja miinusten sijasta meidän pitäisi keskustella työn modaliteeteista ja siitä, miten erilaiset fyysiset tilat tukevat erilaisia tietotyöhön liittyviä työmuotoja.

Esimerkiksi Margit Sjöroos on puhunut fyysisen ympäristön vaikutuksesta ihmisten käyttäytymiseen jo vuosien ajan. Hän on muun muassa kehittänyt RAY:lle uudenlaisen pelisaliympäristön, jolla häiriökäyttäytyminen on vähentynyt päivittäisestä ongelmasta lähes olemattomiin.

Vietin yli kaksi vuotta Aalto-yliopiston Design Factorylla, joka on mukautuva ympäristö, jonka tähtäimenä on helpottaa ja mahdollistaa uusien tuote- palvelu- ja liiketoimintainnovaatioiden kehittämistä. Mitä työnteon modaliteetteihin tulee, niin Design Factory on mahtava paikka ideoida, innostua, herätellä ajatuksia ja tietenkin toteuttaa erilaisia kokeiluja. Yksityiskohdat, kuten talon ainoan kahviautomaatin pitäminen isossa jaetussa keittiössä, luovat mahdollisuuden spontaaneille kohtaamisille, jotka puolestaan ruokkivat luovuutta.

Tilana Design Factory stimuloi mieltä ja saa mahdottomatkin asiat tuntumaan saavutettavilta, mutta jos tarkoitus oli keskittyä rauhassa esimerkiksi lukemiseen tai kirjoittamiseen, oli parempi jäädä kotitoimistolle tai mennä kirjastoon.

Työympäristö on aiheena mielenkiintoinen myös ontologisen designin näkökulmasta: ihminen suunnittelee ympäristöjä ja työkaluja, mutta nämä puolestaan vaikuttavat takaisin ihmisen toimintaan ja jälleen siihen mitä ja miten ihminen suunnittelee. Toisin sanoen toimitiloihin ja työympäristöön ei kannata suhtautua välinpitämättömästi, koska ne toimivat mahdollistajina keskittymiselle, luovuudelle, vireydelle, vaivattomuudelle, yhdessä tekemiselle, palautumiselle ynnä muulle ja sitä kautta vaikuttavat konkreettisesti työn tuloksiin.

Everything we design in turn designs us back.
- Anne-Marie Willis

Tietotyössä on tunnistettavissa ainakin seuraavia työmuotoja, oli kyse sitten yksin tai yhdessä tekemisestä:

  • Hiljainen, rauhallinen, häiriötön, ajatteleva, tutkiva

  • Luova, ideoiva, asioita ja ilmiöitä yhdistelevä

  • Keskittynyt, konkreettiseen lopputulemaan pyrkivä, tuottava

  • Rentouttava, leikkisä, palauttava

Työnteon kannalta olisi järkevää, jos jokaiselle modaliteetille olisi myös niitä tukevia erilaisia työympäristöjä.

Previous
Previous

Jotta asiat voivat parantua, on niiden ensin huononnuttava

Next
Next

Neljä tapaa joilla kokeilut luovat arvoa